با توسعه فناوریها و تغییر ارزشهای جامعه، ترندهای جدیدی (ترندهای اجتماعی، کسبوکاری و فناوری در صنعت لجستیک) در همهی صنایع و از جملهی آن صنعت لجستیک، ظهور میکنند:
چشم اندازها و بینشهای جدید
بررسی بحثهای نوآوری در مورد ترندهای مطرح و گروه بندی گرایشها بر اساس مضامین مربوطه:
کاربرد:
= اتوماسیون و کارایی
= تجربهی مشتری
= پایداری زیست محیطی
= سلامت، ایمنی و آینده کار
= امنیت فیزیکی و دیجیتالی
= قابلیت دید و انعطاف پذیری
بخشها:
= حملونقل خودکار
= انرژی
= مهندسی و تولید
= خرده فروشی الکترونیکی
= سلامت و مراقبتهای بهداشتی
= فن آوری
دسته بندی ترندها:
= هوش مصنوعی
= بیونیک پیشرفته
= دیجیتال سازی
= اینترنت اشیا
= بسته بندی
= رباتیک
تحولات و الگوهای اصلی - جهانیسازی، تجارت الکترونیک، دیجیتالیسازی و پایداری - به تدریج صنعت لجستیک را در دهههای گذشته متحول کرده و خواهند کرد. محققان، مخترعان، توسعه دهندگان، ایدهپردازان و ارائه دهندگان فناوریها نقش مهمی در پیشرفتهایی دارند که صنعت لجستیک را متحول میکند و بینشهای ارزشمندی در مورد پیشرفتهای فنی پیچیده و امکانات جدید در صنعت لجستیک را ایجاد میکند.
رادار ترندهای لجستیک با ایجاد راهحلهای عملیاتی داخلی و کسبوکاری برای مشتریان، سبب ایجاد فرصتهایی برای پیشرفت و اجرای پروژههای موفق، خواهد شد.
این ترندها در دو دسته کلی "ترندهای فناوری و تکنولوژی" و " ترندهای اجتماعی و کسبوکاری " تقسیمبندی میشوند.
"ترندهای مطرح در صنعت لجستیک طیف متنوعی از ابزارها، سیستمها، فناوریها و نوآوریها را در بر میگیرد که برای توانمندسازی همهی ذینفعان در بخش لجستیک طراحی شدهاند تا حرکت یکپارچه مرسولات را با سرعت، دقت و کارایی بیشتر هماهنگ کنند."
ترکیبی از ماشینآلات، وسایل نقلیه و راهحلهای نرمافزاری پیشرفته که همگی به طور هماهنگ برای مقابله با پیچیدگیهای ذاتی در این صنعت کار میکنند.
این ترندها کاربردهای متفاوتی در صنعت لجستیک و تحویل بسته دارند.
به عنوان مثال، هوشمندسازی(Smartification) برچسبهای هوشمند(Smart Labels) مجهز به حسگرها و فناوری RFID و بلاک چین (Blockchains) شفافیت و قابلیت ردیابی مرسولات را در سرتاسر زنجیره تامین فراهم کرده که به همین ترتیب سبب افزایش اعتماد در بین تمام ذینفعان میگردد.
یکی از مهمترین ترندهای مطرح، هوش مصنوعی(Artificial Intelligence) و اتوماسیون(Automation) میباشد که در حال فراگیر شدن در مدیریت زنجیره تامین هستند و سرعت، دقت و کارایی را افزایش میدهند. این فناوریها میتوانند به سازمانهای لجستیکی در خودکارسازی فرآیندها، بهینهسازی مسیرها و کاهش هزینههای عملیاتی کمک کنند.
رباتهای متحرک داخلی(Indoor Mobile Robots) وظایف تکراری مثل چیدن سفارشات، مرتبسازی و مدیریت موجودی را با دقت در انبارها خودکار میکنند و کارایی عملیاتی را بهبود بخشیده و خطای انسانی را کاهش میدهند. در حالی که سیستمهای رباتیک ثابت(Stationary Robotics) در مراکز عملیاتی، برای فرآیندهای مرتبسازی و بستهبندی خودکار استفاده میشوند. این روباتها برای افزایش بهرهوری و کاهش فشار فیزیکی در کنار کارگران انسانی کار میکنند.
وسایل نقلیه خودران(Outdoor Autonomous Vehicles) و پهبادها(Drones) ، نیز نقش مهمی در تحویل مرسولات در last mile دارند. با استفاده از فناوریهایی مانند GPS و هوش مصنوعی، این وسایل نقلیه میتوانند با خیال راحت در جادهها پیمایش کنند و بستهها را به طور کارامدی تحویل دهند.
به طور کلی رباتها سبب آزاد کردن زمان سرمایههای انسانی برای پرداختن به کارهای ارزشمندتر میگردند.
سیستمهای هوش مصنوعی تعاملی(Interactive AI) شرکتهای لجستیک را برای سادهسازی تعاملات با مشتری و ارائه تجربیات شخصیسازی(Mass Personalization) شده توانمند میسازد.
فناوریهای نوظهور دیگری مانند اینترنت اشیا(Internet Of Things (IOT)) در حال بهبود عملیات، ردیابی و فرآیندهای نگهداری در انبارها و ناوگان هستند.
ترندهای دیگر مانند چاپ سه بعدی(3D Printing) امکان تولید بومی بر اساس تقاضا و سفارشی سازی محصولات را فراهم می کند و نیاز به حمل و نقل از راه دور را از بین برده و سبب کاهش هزینههای حمل و نقل میگردد.
حسگرهای پوشیدنی(Wearable Sensors) امکان نظارت در لحظه بر سلامت و ایمنی کارگران در عملیات لجستیک را فراهم میکنند. پوششهای محافظتی اسکلتی(Exoskeletons) با ارائه پشتیبانی و کمک در حین انجام کارهای دستی، فشار فیزیکی را بر سرمایههای انسانی در حین عملیات، کاهش میدهد. این دو فناوری با تشخیص سطوح خستگی و ردیابی علائم حیاتی، باعث بهبود ارگونومی و کاهش آسیبهای احتمالی و اطمینان از ایمنی محیط کاری میشوند.
سایر گرایشها و ترندهای مطرح در این صنعت، مانند محاسبات کوانتومی(Quantum Computing) ، مشکلات لجستیکی پیچیده را با پردازش مقادیر زیادی داده با سرعتهای بیسابقه بهینه میکنند.
بازارهای دیجیتال(Digital Marketplaces) سبب ایجاد پلتفرمهایی برای عملیات کارآمد شده و تامین کنندگان را به طور مستقیم با مشتریان مرتبط میکنند و واسطهها را در زنجیره تامین حذف میکنند و با استراتژیهای امنی چنل(Omnichannel) ، کانالهای فروش مختلف را به صورت یکپارچه ادغام میکنند تا تجربه خرید یکپارچهای را به مشتریان ارائه دهند.
فناوریهای واقعیت توسعهیافته(Extended Reality) مانند واقعیت افزوده (Augmented reality (AR)) و واقعیت مجازی (Virtual Reality (VR)) میتوانند برنامههای آموزشی را برای متخصصان لجستیک افزایش دهند. دوقلوهای دیجیتال(Digital Twins) امکان ایجاد کپی مجازی از داراییها یا فرآیندهای فیزیکی را فراهم می کنند. در لجستیک، دوقلوهای دیجیتال می توانند عملیات انبار را بهینه کنند، نیازهای تعمیر و نگهداری را پیش بینی کنند و سناریوهای زنجیره تامین را برای تصمیم گیری بهتر شبیهسازی کنند. متاورس(Metaverses) ، محیط های مجازی را ارائه می دهد که در آن متخصصان لجستیک میتوانند از راه دور با یکدیگر همکاری کنند، دادههای زنجیره تامین را تجسم کنند و سناریوها را برای اهداف بهینهسازی شبیهسازی کنند. این تجربیات درهم آمیخته، قابلیتهای تصمیمگیری را افزایش میدهد.
از طرف دیگر با افزایش نگرانیهای زیست محیطی، صنعت لجستیک به طور فزاینده ای درصدد استفاده از شیوههای سازگار با محیط زیست مانند استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی و مواد بسته بندی بازیافتی است.
راه حلهای انرژی جایگزین(Alternative Energy Solutions)، انتشار کربن و وابستگی به سوختهای فسیلی را کاهش میدهد (کربن زدایی(Decarbonization)). مواد مبتنی بر زیستی جایگزینی(Bio-Based Materials) سازگار با محیط زیست برای مواد بسته بندی سنتی هستند. این مواد زیست تخریب پذیر و تجدید پذیر هستند و تولید زباله و اثرات زیست محیطی را در زنجیره تامین کاهش میدهند. راه حلهای بسته بندی نسل بعدی(Next-Generation Packaging) دارای ویژگیهای هوشمند مانند کنترل دما و قابلیت ردیابی برای فرآیندهای تحویل کارآمد هستند. مفهوم چرخهسازی با تأکید بر بازیافت، استفاده مجدد و کاهش ضایعات، رویکردی پایدار به لجستیک را ترویج کرده و باعث پذیرش زنجیرههای تامین حلقه بسته و حمایت از شیوههای سازگار با محیط زیست میشود.
این تغییرات به سمت شیوه های پایدار (Sustainability) با اهداف زیست محیطی همسو میشود و به آینده ای سبزتر کمک می کند.
با افزایش تمایل برای تحویل سریعتر و دسترسی پذیری بیشتر، رقابت برای بهینهسازی و نوآوری در لجستیک با سرعت سرسام آوری ادامه دارد. در دنیای پر ریسک و رقابتی امروزه، تجهیز صنعت به فناوریهای روز لجستیکی، کلید نهایی پیروزی است. با سرمایهگذاری در سیستمهایی که عملیات را سادهتر میکنند و امکان حل سریع مشکلات را فراهم میکنند، کسبوکارها میتوانند فرسنگها جلوتر از رقبا باقی بمانند و سطح بینظیری از رضایت مشتریان را تضمین کنند. به همین دلیل است که در رقابت برای برتری در بازار لجستیک، باید از ترندهای مطرح لجستیکی استقبال کرده و استراتژیهای جدیدی برای تمایز از رقبا اتخاذ کرد.
شرکتهای لجستیک باید با بهینه سازی فرآیندها، خود را با این ترندها وفق دهند. در نتیجه، استقبال از این پیشرفتهای فناوری، شرکتهای لجستیک را قادر میسازد تا در چشمانداز در حال تحول این صنعت پیشرفت کنند.